Obrusy

Poznaj praktyczne informacje, porady i ciekawostki na temat obrusów.

Obrusy do restauracji - interesujące fakty i porady

Obrusy do restauracji, jeśli mają spełniać swoje zadanie, muszą posiadać szczególne cechy. Ważna jest nie tylko odporność za zaplamienia. Liczy się tkanina i kolor, by nadać lokalowi odpowiedni klimat.

Obrusy dla gastronomii - kolorystyka i materiały

Obrusy dla restauracji najczęściej wykonywane są w kolorach delikatnych i stonowanych. Najpopularniejsze i najczęściej spotykane są wyroby białe bądź ecru. Nieco rzadziej na stołach pojawiają się obrusy bordowe, granatowe lub w kolorze butelkowej zieleni.

Bardzo często tego rodzaju wyroby dla gastronomii stanowią pierwszą dekorację stołu, a na nim układa się serwety - w kontrastowym kolorze. W ten sposób mogą chronić obrus przed zaplamieniem oraz nadają wartość estetyczną, budującą szczególny wystrój restauracji.

Obrusy do gastronomii muszą być odporne na zaplamienia. Dlatego często pokrywa się tkaninę wykończeniem teflonowym, które pozwala na zwiększenie trwałości mechanicznej, chroniąc przed wnikaniem zabrudzeń we włókna. Takie rozwiązanie pozwala na to, aby stół w restauracji był zawsze czysty, a obrus można było wyczyścić szybko i bez zbędnych trudności.

Restauracje poza obrusami gładkimi, niekiedy wykorzystują też fasony żakardowe lub haftowane. Haftowane modele do restauracji zawsze wykonywane są maszynowo, a haft musi być możliwie jak najbardziej płaski. Obrus restauracyjny często wyposażony jest w specjalne podkładki poliuretanu, które chronią go przed przesuwaniem się po blacie stołu, uniemożliwiając przypadkowe jego ściągnięcie i przesunięcie postawionych naczyń lub elementów dekoracyjnych.

By obrus spełnił swoje zdanie…

Obrusy do restauracji to szczególnie wymagająca kategoria tego rodzaju tekstyliów. Wyrób przeznaczony na cele gastronomiczne powinien posiadać pewne cechy, które pozwolą na wygodę i komfort użytkowania. Takie obrusy powinny przede wszystkim charakteryzować się łatwością prania i pasowania, odpornością na plamy. Ponadto powinien wyglądać elegancko, aby nadać lokalowi ekskluzywny wystrój. Tylko w ten sposób będą mogły spełnić swoje zadanie, a jednocześnie sprostać oczekiwaniom najbardziej wymagających klientów.

Ze względu na to, iż pranie obrusów gastronomicznych odbywa się niezwykle często, model dla restauracji musi mieć również odpowiednio niską kurczliwość, aby zapobiec stopniowemu zmniejszaniu się jego wielkości. Uznaje się, że obrus w restauracji nie powinien mieć kurczliwości większej niż 3-4%. Gdy wyrób spełnia te wymagania, mamy pewność jego wysokiej jakości.